Εκδοτική πρωτοβουλία - το πέρασμα
Ταυτότητα
Βιβλία
Συγγραφείς
Η Συζήτηση
Προτάσεις
Επικοινωνία
m3
spacer
συνάντηση ανθρώπων και ιδεών

Στην ενότητα αυτή φιλοξενούνται απόψεις, ιδέες, κείμενα που αναφέρονται σε θέματα της επικαιρότητας, αλλά και σε θέματα εκτός επικαιρότητας.
Ανοιχτό και ελεύθερο βήμα διαλόγου φιλοξενεί επίσης δημοσιευμένα στον Τύπο κείμενα που συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο και τον κοινό προβληματισμό μας.
Μην ξεχνάμε: Οι ιδέες κινούν τον κόσμο και οι λέξεις τον αλλάζουν.

Σημείωμα από το Βήμα της 20ης Μαϊου
Του Λευτέρη Kουσούλη

Παρακολουθώ αυτές τις μέρες - τις κρίσιμες μέρες που περνάμε - τον τρόπο που πολιτεύεται η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της. Αντί άλλου σχολίου υιοθετώ το σαρκαστικό και ευθύβολο σημείωμα της Πανδώρας από το Βήμα της 20ης Μαϊου.

Το δουλοκτητικό κράτος
Του Λευτέρη Kουσούλη

Ολα δείχνουν, όλα βεβαιώνουν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε βαθιά κρίση. Καμιά δύναμη επιρροής, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν μπορεί πλέον να συνωμοτεί για την παράταση της σιωπής γύρω από αυτήν την πραγματικότητα.


Ελπίδα, παρακαλώ...
Της Άννας Τριανταφυλλίδη

Έχετε πολύ σπουδαίο και επίκαιρο τίτλο στον εκδοτικό σας οίκο. Εύχομαι να γεννηθεί «πέρασμα» στις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις. Μήπως και γεννηθεί κάποια ελπίδα.

Ηφαίστειο - Τεχνολογία: σημειώσατε 1
Του Λευτέρη Kουσούλη

Όχι μόνο τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και τους τελευταίους αιώνες, η προσπάθεια του ανθρώπου να υποτάξει τη φύση ήταν στην πρώτη γραμμή.

Η δυναμική της επιδείνωσης
Του Αντώνη Παπαγιαννίδη

Όχι, δεν είναι ούτε η δυναμική της ανάπτυξης (που θα φέρουν σοφά, σχεδιασμένα μέτρα και «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» της Κυβέρνησης), ούτε η δυναμική της πολιτικής βούλησης (απ' αυτήν, έχουμε παραδοσιακά περίσσεια στην Ελλάδα), ούτε κάποια Ευρωπαϊκή ή διεθνής δυναμική την οποία θα θέσουμε σε κίνηση (πρωτοπόροι πάντα οι Έλληνες, μόνο που τους εαυτούς μόνο πείθουμε γι αυτό), που θα μπορούσε να γλιτώσει την ελληνική οικονομία του 2010-12 από την τελική κατρακύλα.

Εμεις πάντως δεν φταίμε
Του Αντώνη Παπαγιαννίδη

Στην ωραία, πρωτότυπη και υπερήφανη Ελλάδα μας, όπου όλοι εξηγούν ότι η αγορά στραγγαλίζεται η προοπτική ανόδου των επιτοκίων ενθαρρύνεται ζωηρά, με ενθουσιασμό από την Κυβέρνησή μας.

Μετά που έπεσε το ταβάνι
Του Αντώνη Παπαγιαννίδη

Μετά απ' όλα τα μεγάλα γεγονότα, ιδίως εκείνα που έχουν τραυματικό για όσους τα υφίστανται χαρακτήρα, ακολουθεί μια φάση όπου χωνεύεται το ίδιο το συμβάν.

Οι μουζίκοι τα άρβυλα και η Ελλάδα
Του Αντώνη Παπαγιαννίδη

Όταν λιβανιζόταν ως «τσάρος» της οικονομίας ο Γιώργος Αλογοσκούφης, είχε προσπαθήσει να χτίσει προληπτική άμυνα τονίζοντας ότι μάλλον ως «μουζίκο» έβλεπε τον εαυτό του.

«Πράσινοι» ίπποι

Tου Τάκη Καμπύλη

Tο μοντέλο «999» έδωσε στον κατασκευαστή του όλα όσα περίμενε. Δόξα, χρήμα και δύναμη. Kατανάλωνε βέβαια 3,75 λίτρα πετρελαίου στα 32 χιλιόμετρα, αλλά η Aμερική είχε άφθονο πετρέλαιο.

Στον κόσμο με αυτογνωσία
Του Λευτέρη Kουσούλη

Στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, πριν από μερικούς μήνες, ουσιαστικά απουσίασε αυτό που ονομάζουμε «διεθνές σύστημα». Ανάκλαση και αυτό μιας αλήθειας: η Ελλάδα δεν ακούγεται στον κόσμο, δεν παρατηρείται, δεν υπολογίζεται.
Η σημερινή Ελλάδα δεν έχει πολιτική στρατηγική, δεν διαθέτει στρατηγική παρουσίας στον σύγχρονο κόσμο. Η πολιτική της τάξη, αν και το ψιθυρίζει από ΄δώ κι από ΄κεί, δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί το εύρος αυτού του μείζονος για την πορεία της χώρας προβλήματος.