Εκδοτική πρωτοβουλία - το πέρασμα
Ταυτότητα
Βιβλία
Συγγραφείς
Η Συζήτηση
Προτάσεις
Επικοινωνία
m3
spacer
συνάντηση ανθρώπων και ιδεών
Έτος Έκδοσης: 2011

Συγγραφέας: Μιχαήλ Π. Λάμπρος
Επιμέλεια:  Κώστας Μαρτζούκος
Περίληψη: «Η Ρεκλάμα εν Ελλάδι», το πρώτο κείμενο που γράφτηκε για την ελληνική Διαφήμιση και παρέμεινε σχεδόν άγνωστο ως τώρα, επανεκδίδεται, για πρώτη φορά, μετά από 117 χρόνια από τις εκδόσεις «Το Πέρασμα», με έρευνα και επιμέλεια του Κώστα Μαρτζούκου. Είναι το κείμενο μιας συναρπαστικής διάλεξης που δόθηκε το 1894 από το λόγιο Μιχαήλ Π. Λάμπρο, που υπήρξε συνιδρυτής του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και δημιουργός της πρώτης Ελληνικής Επιθεώρησης.

Αναδιφώντας τις αγγελίες και τις ρεκλάμες της εποχής του και διατρέχοντας το φαινόμενο της διαφημιστικής επικοινωνίας σε όλες του τις μορφές, ο Λάμπρος περιγράφει και σχολιάζει με ιδιαίτερο τρόπο τους τελάληδες και τις τοιχοκολλήσεις, τα δρομολόγια πλοίων, τους καταλόγους ξενοδοχείων και εστιατορίων, ασμάτια ποιητών για προπόσεις και γεύματα, ευχαριστήρια ιατρών και δημόσιων λειτουργών ακόμη και τις πρωτότυπες «συνθέσεις» των λαϊκών επιγραφών ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην «κοινωνική ρεκλάμα» αποκαλύπτοντας μεθόδους προσωπικής προβολής, που δεν διαφέρουν από τις σημερινές πρακτικές του facebook, του twitter και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Έτος Έκδοσης: 2011

Συγγραφέας: Κώστας Βούλγαρης
Περίληψη:
¶νθη ποικίλα, της λόγου τέχνης, δεν φύονται εδώ. Ευφαντάστων περιπετειών διηγήσεις, ιδεών ανεξίτηλες περιπτύξεις, αλληγορικές και σοφές θεωρήσεις, αινίγματα ευφυή, ρήματα φλεγματώδη, τεκμήρια μαχητά, περιπλοκές ελικώδεις, ανατροπές ρηξικέλευθες, γνώμες αδιάρρηκτες, ιντερμεδίων εγκεντρισμοί, αντιθέσεων αιφνιδιασμοί, επωδών διχοστασίες, ως και κάλλος ευεπείας και ευφραδής περιγραφή και εκτάσεως πρόνοια, όλα τα προς απάτην τετεχνασμένα, εκ φύσεως αρτιτελή και διά πείσματος αρραγούς επί πολύ διαλάμψαντα, αποπαύουν.
Ο χαλκευτός ατέρμων κοχλίας, αρσενόπαις εργόπονος, άμα και θήλυ απείκασμα του ήδη-πάλι, εκβάλλεται εκ της ρυπαρής, τορνευμένης φωλεάς του, ύπισχνος, αναλωτός και κατάμεμπτος, και μαζί με άλλα, φτενά περιτρίμματα, βυθίζεται στον ωκεανό της σπλαχνικής συγκατάβασης.Του παφλασμού τελευτώντος, απροσδόκητος ζωογονία συμβαίνει, ουχί ως καθαρτήρια μετάλλαξη ή τυχάρπαστη σύμφυση, αλλά ως ποιήσεως θρόισμα, εκεί, στον μεσομφάλιο του χρόνου βυθό, όπου συσπάται και συστρέφεται, ως δημιουργίας υπόνοια, της ιστορίας η πολύκερος και ποικιλόβουλος μήτρα. Το γενέθλιον εκπορίζεται γεώδες, γήινο, γεηρό, ούτως ειπείν γηγενές, των εκείνης ανθρώπων εκάστης φωνής μόριο επιφθεγγόμενο, εις μορφήν έπους νέου, προδηλούμενο τούτο, κατά το ποιόν, ως ολόκαρπο, κατά την δομή ως αθέσφατο, κατά την φύση ως ταλάεργο, κατά το είδος ως εφελκυστό, αυγαζόμενο δε, ως μετάβλημα ολοσχερές.
Έτος Έκδοσης: 2010

Συγγραφέας: Δρ. Ντρόζ
Διασκευή: Λιλίκα Νάκου
Περίληψη:
Τον Δεκέμβρη του 1939, την στιγμή που ο Β ΄Παγκόσμιος Πόλεμος παρασύρει ολόκληρη την ανθρωπότητα, κυκλοφορεί στην Αθήνα σε πρώτη ένα μικρό βιβλίο υπόσχεται/καθοδηγεί «Πώς να ζήσετε εκατό χρόνια». Το ίδιο βιβλίο επανακυκλοφορεί στην Αθήνα τον Γενάρη του 1944-δηλαδή μέσα στο ζόφο της Κατοχής, σε μια Ελλάδα καθημαγμένη από τον πόλεμο και τις κατοχικές στερήσεις, με την οσμή του θανάτου παρούσα στους δρόμους της Αθήνας, με την ίδια την υγεία των ανθρώπων σε κατάρρευση.

Αυτό το πρώιμο δείγμα ενασχόλησης με την υγιεινολογία, των «σωστό» τρόπο ζωής, την wellness, που έχει κατακλύσει την δημοσιότητα στα χρόνια μας-εικόνα της αλαζονείας του τεχνολογικού ανθρώπου ότι θα νικήσει την φθορά του χρόνου, μόδα, κοινωνικό φαινόμενο, ή άμυνα στον ανίκητο φόβο του θανάτου-μέσα στα σπαρακτικά χρόνια της Κατοχής προβάλλει σαν ισχυρό αίτημα αισιοδοξίας.

Έτος Έκδοσης: 2010

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Κατηγορία: Κοινωνικές επιστήμες - Εγκυκλοπαίδειες και λεξικά
Επιμέλεια: Βασίλης Βαμβακάς, Παναγής Παναγιωτόπουλος
Περίληψη:
Η δεκαετία του '80 υπήρξε σημαντική, υπήρξε καθοριστική για αυτό που ζούμε σήμερα, γι' αυτό που είμαστε. Υπό την έννοια αυτή, αν και έχουν περάσει από το τέλος της 20 ήδη χρόνια, είναι σαν να ήταν χτες.

Έτσι, η επιχειρούμενη καλειδοσκοπική ανακατασκευή της δεκαετίας του '80, που αποτελεί το έργο αυτό, έχει ουσία και νόημα. Η αξία του προκύπτει αι από το ότι αποφεύγει να ολισθήσει σε μια νοσταλγική περιπλάνηση. Πουθενά ο αναγνώστης δεν θα έρθει αντιμέτωπος με τη διάθεση εξιδανίκευσης. Αντίθετα, έχει στα χέρια του υλικό για να αξιολογήσει, να ξαναδεί, να αποτιμήσει.
Έτος Έκδοσης: 2009

Συγγραφέας: Πανταζόπουλος, Ανδρέας
Κατηγορία: Πολιτική
Περίληψη: Ο συγγραφέας εξετάζει την πορεία της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και εστιάζει την ανάλυσή του στη μετατόπισή της από τις νεοκεϊνσιανές αντιλήψεις στην ατομικιστική λογική, που είναι και η αιτία της υποχώρησής της στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην εξαίρεση του ΠΑΣΟΚ. Του μοναδικού κόμματος αυτής της ιδεολογικής οικογένειας που κατάφερε σε συνθήκες κυριαρχίας της κεντροδεξιάς να επιστρέψει στην κυβέρνηση.
Έτος Έκδοσης: 2009

Συγγραφέας: Μακρυδημήτρης, Αντώνης
Κατηγορία: Πολιτική
Περίληψη: Είναι τα "απρόρρητα" αυτά που είναι μη ανακοινώσιμα στους μη μυημένους; Γιατί δεν έχει νόημα να λέγεται κάτι σ' εκείνους που δεν πρόκειται να του προσέξουν; Ή μήπως τελικά αναφέρονται στο άρρητο της επικοινωνίας; Γιατί η πληρέστερη γνώση και διδαχή είναι αυτή που συντελείται στον προφορικό, τον ζωντανό λόγο της άμεσης επικοινωνίας και όχι ίσως στην ακίνητη φύση του γραπτού λόγου. "Το τιμιώτερον δεν ανήκει στην γραφή, αλλά στην προφορική ομιλία", έλεγε ο Πλάτων, ακολουθώντας σε αυτή τη σωκρατική παράδοση.
Έτος Έκδοσης: 2009

Συγγραφέας: Δρόσος Γιάννης Ζ.
Κατηγορία: Νεώτερη Ιστορία
Μεταφραστής: Μπαρμποπούλου Εύα
Περίληψη: Η φαντασία προβάλλεται ως άρση της πραγματικότητας, ως άρνησή της. Στηλιτεύεται ως αξιοχλεύαστη φυγή, αν όχι ως δειλία και αδυναμία και παραίτηση, επειδή δεν συμβιβάζεται με την έλλογη πρακτικότητα που η ευθύνη απαιτεί όταν συζητούμε και αποφασίζουμε για σοβαρά πράγματα όπως η κατασκευή και η προοπτική της πολιτείας μας.

Και όμως, για τους νομικούς (και όχι μόνον) ιδεολόγους της Ελλάδας του 19ου αιώνα, η φαντασία τους ήταν, τελικά, ο πραγματισμός και το πρακτικό μέτρο για να ενσωματωθούμε, ως και εμείς οι σημερινοί, στο πλέον ανεπτυγμένο πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά ευρωπαϊκό πρότυπο κρατικά οργανωμένης κοινωνικής συμβίωσης.
Έτος Έκδοσης: 2009

Συγγραφέας: Τέρρυ Ήγκλετον
Κατηγορία: Φιλοσοφία
Επιμέλεια:  Ρένα Δούρου
Περίληψη: Παρουσίες, όπως του Τέρρυ Ήγκλετον, με την αμεσότητα του λόγου, με τη συνειδητή εκ μέρους του υπονόμευση του θεωρητικού ύφους, με την ενσωμάτωση του πολιτικού σε κάθε στροφή της επιστημονικής προσέγγισης του λόγου, μαζί με τη διαρκή ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης των πραγμάτων στο βάθος, είναι παρουσίες πολύτιμες στις μέρες μας. Γιατί συνειδητοποιούμε ότι «χωρίς τη γλώσσα [το λόγο], τις περίπλοκες έννοιες, τις δυνατότητες της αφηρημένης σκέψης, του υπολογισμού και της γενίκευσης, δεν θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε μαζικές δολοφονίες ούτε όμως θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε και τη χειρουργική», όπως σημειώνει ο ίδιος.
Έτος Έκδοσης: 2008

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο(Δ. Αγγελάτος, Ν. Βαλαβάνη, Γ. Βέης, Κ. Βούλγαρης, Αλ. Δεληγιώργη, Δ. Δημηρούλης, Στ. Δημητρίου, Τ. Δημητρούλια, Αλ. Ζήρας, Τ. Καγιαλής, Λ. Καζαντζάκη, Δ. Καργιώτης, Α. Kαρίτζης, Β. Κάσσος, Β. Λαμπρόπουλος, ¶. Μαραγκόπουλος, Ν. Μαυρέλος, Γ. Μερτίκας, Γ. Μηλιός, Κ. Μπάσιος, Γ. Μπλάνας, Δ. Παπανικολάου, Π. Ρηγοπούλου, Στ. Ροζάνης, Γ. Ρωμανός, Δ. Σεβαστάκης, Ν. Σεβαστάκης, Π.-Ι. Στανγκανέλλης, Α. Σπυροπούλου, Γ. Σταθάκης, Ε. Τσακαλώτος, Κ. Χριστόπουλος, Χρ. Χρυσόπουλος).
Κατηγορία: Πολιτική
Επιμέλεια:  Κώστας Βούλγαρης
Περίληψη: Ο τόμος αυτός αποθησαυρίζει μία από τις σπάνιες στιγμές των πνευματικών μας χρονικών. Αποτυπώνει μια δημόσια συζήτηση, που έλαβε χώρα στη βάση της εκρηκτικής συνύπαρξης τριών εννοιών, στη ρευστή περιοχή που ορίζουν τρία γνωστικά πεδία: Θεωρία, Λογοτεχνία, Αριστερά. Για 14 εβδομάδες, 33 πένες συναντήθηκαν στις φιλόξενες σελίδες των «Αναγνώσεων», από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 29 Ιουνίου 2008. Χωρίς διαγκωνισμούς και τη γνωστή έπαρση, χωρίς υπονομεύσεις και ναρκισσιστικές νομιμοποιητικές αποφάνσεις, 33 σύγχρονοι διανοητές, από διαφορετικές τάσεις, σχολές και ρεύματα (με τις γυναίκες να είναι λιγότερες -- πώς αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί;) αναμετρήθηκαν με καίρια ερωτήματα, ώστε να μπορεί κανείς να πει, χωρίς ίχνος υπερβολής, πως όλη τούτη η εργώδης απόπειρα αποτελεί ένα συνοπτικό corpus, μιας σύγχρονης, πολυφωνικής θεωρίας. Όχι ένα πανόραμα ιδεών, αλλά μια ενδιαφέρουσα σύμπλεξη, της αγωνίας της σκέψης και της μορφής, με τον αγώνα να αλλάξουμε τον κόσμο.
Έτος Έκδοσης: 2008

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο(Τάκης Καμπύλης, Λευτέρης Κουσούλης, Βασίλης Μουλόπουλος, Γιάννης Πανούσης, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Αντώνης Παπαγιαννίδης, Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, Δημήτρης Τσιόδρας)
Κατηγορία: Πολιτική
Περίληψη: Κάθε φορά που επιχειρείται μια συζήτηση για την εξουσία, αυτή πάντοτε καταλήγει να είναι μια συζήτηση για το λόγο. Και κάθε συζήτηση για το λόγο σφραγίζεται από το ερώτημα: ποιος έχει το δικαίωμα να μιλάει; Ο πυρήνας της εξουσίας βρίσκεται τελικά στο ερώτημα: ποιος έχει τα πρωτεία του λόγου;

Από εποχή σε εποχή, από κοινωνία σε κοινωνία, από πολιτισμό σε πολιτισμό, οι απαντήσεις διαφέρουν.

Έτος Έκδοσης: 2008

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο(Σόλωνας Κασίνης, Eva Glawischnig, Μαρία Βασιλάκου, Μιχάλης Προμπονάς).
Κατηγορία: Πολιτική
Περίληψη: Πυρηνική ενέργεια
μέρος της λύσης ή απαρχή νέων προβλημάτων;

Είναι καιρός τώρα που τούτο το ερώτημα επιχειρείται να απαντηθεί μεσούσης της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης η οποία πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη.
Με στόχο την αναζήτηση πειστικών απαντήσεων και σοβαρού διαλόγου, αναζητήσαμε εκείνους που με τη σειρά τους εκτιμούν ότι ένας τέτοιος διάλογος είναι σήμερα αναγκαίος.
Τέσσερις ειδικοί επί του θέματος αλλά ταυτόχρονα ενεργοί πολίτες αποπειρώνται να συμβάλουν με ήπιο τρόπο, στο κατά τα άλλα ταραχώδες και εναγώνιο αίτημα της επίλυσης του ενεργειακού προβλήματος.