Εκδοτική πρωτοβουλία - το πέρασμα
Ταυτότητα
Βιβλία
Συγγραφείς
Η Συζήτηση
Προτάσεις
Επικοινωνία
συνάντηση ανθρώπων και ιδεών
Έτος Έκδοσης: 2009
Κείμενα για τη ζωή, την ποίηση, την πολιτική
Τέρρυ Ήγκλετον

Επιμέλεια, πρόλογος: Ρένα Δούρου

Αθήνα 2009

Παρουσίες, όπως του Τέρρυ Ήγκλετον, με την αμεσότητα του λόγου, με τη συνειδητή εκ μέρους του υπονόμευση του θεωρητικού ύφους, με την ενσωμάτωση του πολιτικού σε κάθε στροφή της επιστημονικής προσέγγισης του λόγου, μαζί με τη διαρκή ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης των πραγμάτων στο βάθος, είναι παρουσίες πολύτιμες στις μέρες μας. Γιατί συνειδητοποιούμε ότι «χωρίς τη γλώσσα [το λόγο], τις περίπλοκες έννοιες, τις δυνατότητες της αφηρημένης σκέψης, του υπολογισμού και της γενίκευσης, δεν θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε μαζικές δολοφονίες ούτε όμως θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε και τη χειρουργική», όπως σημειώνει ο ίδιος.
Κάτι ακόμη περισσότερο: είναι ένας τρόπος να αποφύγουμε την ισοπέδωση του δημοσίου βίου, τον πειρασμό να γίνει «η πολιτική ισότιμη με το ψάρεμα».

Κείμενα του Τέρρυ Ήγκλετον: για τη ζωή, την ποίηση, την πολιτική, για τον Τ.Σ. Έλιοτ, τον Ε. ¶ουερμπαχ, τον Ζ. Ντεριντά, τον Ε. Σαίντ, τον Σ. Ζίζεκ.
Κείμενα για τον Τέρρυ Ήγκλετον: Γιάννης Βαρουφάκης, Αθηνά Bογιατζόγλου, Κώστας Βούλγαρης, Τάκης Καγιαλής, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Γιώργος Μέρτικας, Νίκολας Ρο, Νικόλας Σεβαστάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Δημηρούλης.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:

Λουκάς Θεοχαρόπουλος, Κριτικογραφία & Δοκίμιο, "Critique.gr", 1.3.2011

Λευτέρης Βασιλόπουλος, Κείμενα για τη ζωή, την ποίηση, την πολιτική, Περιοδικό "Κοντέινερ", τχ. 6, Απρίλιος 2010

Αγγελική Σπυροπούλου, Τέρρυ Ήγκλετον: η θεωρία στην πράξη, "Η Αυγή", 20.12.2009


Στέφανος Ροζάνης, Μια οργανική συνάντηση, "Η Αυγή", 20.12.2009


Φώτης Τερζάκης, 3 βιβλία χωρίς τίτλο, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 582, 11.12.2009